Docenten Harp

Ghislaine Voorrecht

Harplessen
Harples geven is Ghislaine Voorrecht’s grote passie. Sinds vele jaren geeft zij naar keuze van de leerling lessen in klassieke muziek, Ierse muziek, volksmuziek, religieuze muziek en pop- of jazzmuziek. De Folk- of kleine hakenharp is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Proefles
Tijdens een proefles leer je meteen je eerste liedje spelen! Ook vertelt zij je alles wat je wilt weten over de aanschaf van een harp, de lesprijzen en wat je in de lessen kunt verwachten.

Beginnen met harpspelen
Als je harp wilt gaan spelen, kun je beginnen met een huurharp uit één van de harpwinkels. Wil je meteen tot aanschaf (of huurkoop) overgaan: een goede harp heb je al vanaf zo’n €1900. Ook is het mogelijk met een kleinere harp, een troubadourharp, te beginnen. Deze harp heeft 22 of 27 snaren en kun je gemakkelijk meenemen.
Neem voordat je een instrument aanschaft altijd eerst contact met de docent op.

Wat leer je in de lessen?
Je maakt kennis met de techniek van het harpspelen, de juiste zithouding achter de harp, de houding van de handen en de manier waarop de snaar wordt aangetokkeld. Je leert de harp kennen en het benoemen van de onderdelen ervan.
De namen van de snaren en hun noten en de overige kennis van het notenschrift wordt op speelse wijze overgebracht. Voorop staat het plezier hebben in muziek maken! Je gaat dan ook veel leuke liedjes, speciaal voor kinderen geschreven, spelen. Natuurlijk leest Ghislaine voor uit de avonturen van Harpie Harrie en Oktavia Harpopus. Daarmee leer je meteen veel harptechnieken. Maar je speelt ook improvisaties op akkoordenschema’s, je leert begeleidingen en melodieën maken. Muzikale spelletjes komen aan de orde om je gehoor te ontwikkelen en we gaan veel samenspelen. Uiteraard zijn de lessen voor volwassenen iets aangepast. Na het basisprogramma kun je meteen al je favoriete muziekstijl gaan kiezen: klassieke muziek, volksmuziek, religieuze muziek of pop- of jazzmuziek.

Ghislaine studeerde harp, klassieke muziek, aan het Rotterdams Conservatorium.
Al tijdens haar studie werd ze gevraagd les te geven aan diverse muziekscholen.
Bij een bezoek aan het harpcongres in het buitenland hoorde Ghislaine het swingende harpspel van Amerikaanse harpisten. Ze raakte hierdoor zo geïnspireerd dat ze ook lessen ging volgen in pop&jazzmuziek. Ghislaine speelt met haar eigen combo: The Silly Strings.

Ghislaine’s grote passie is, naast het zelf bespelen van de harp, klassiek en jazzmuziek, het lesgeven en het geven van bijzondere concerten en voorstellingen met haar leerlingen. Inmiddels zijn er ook diverse harpboeken van haar hand verschenen.