Docenten Bariton, Bas, Euphonium, Trombone

Hugo Verweij

De groot koper lessen van Edwin Matthee worden in het schooljaar 2020/2021 door Hugo Verweij waargenomen.

Hugo Verweij (1963) kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Als klein ventje stond hij met zijn speelgoedtrommeltje al vaak mee te doen met de drumband van Apollo Nieuwe Tonge, die repeteerde in het naastgelegen ‘Padvindershuisje’. Op een dag ging de deur open en het kleine jongetje met zijn speelgoedtrommeltje werd naar binnen gehaald. Een briljante actie, want dit was het begin van een carrière in de muziek, die Hugo als euphoniumspeler, docent en dirigent op vele podia en bij vele orkesten heeft gebracht.

Zo was hij 12 jaar lang lid van The Dutch Tuba Quartet. Met dit kwartet werden concertreizen door heel Europa, Amerika en Canada gemaakt en nam men drie CD’s op voor het label World Wind Music. Het kwartet werkte mee aan live optredens op Radio 4 vanuit het Amsterdamse Concertgebouw en speelde in belangrijke kamermuziekseries in het land.

Als freelance muzikant speelde Hugo onder andere met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Brabants Orkest, de Marinierskapel, de Koninklijke Militaire Kapel, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, het Nederlands Fanfare Orkest, The Amsterdam Wind Orchestra en het begeleidingsorkest van Mini en Maxi.

In het amateurveld was Hugo actief als dirigent van onder meer Fanfare Vooruit Oude-Tonge, Brassband ONDA Middelburg, Harmonie Kunst en Eer Zierikzee, Harmonie Apollo Nieuwe Tonge, Brassband Wilhelmina Colijnsplaat en Brassband Crescendo ’s Gravenmoer.

Als docent koperblaasinstrumenten werkte Hugo 30 jaar op Goeree-Overflakkee, in Sliedrecht en in west-Brabant. Daarnaast gaf hij workshops voor koperblazers en ontwierp hij scholenprojecten. Begin jaren ’90 werd hij coördinator van de HaFa-afdeling van Centrum voor Kunsteducatie Amadeus. Na bijscholingen op managementgebied werd hij uiteindelijk adjunctdirecteur van dit Kunstencentrum.

In 2000 was Hugo voorzitter van het internationaal concours voor tubakwartetten tijdens de Wold Conference van de Tubists’ Universal Brotherhood Association in Regina, Saskatchewan, Canada. Hij werkte hierbij samen met vakcollega’s uit Amerika, Canada, Engeland en Finland.

Op verzoek van prof. Winston Morris (Tennessee Tech University, Tennessee USA) werd Hugo co-auteur van “The New Tuba Source Book”, een standaardwerk over alle ins en outs over de tuba en de euphonium. Dit boek is verschenen bij Indiana University Press.

Na het voltooien van de postacademische Leergang Cultuur Onderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen vestigde Hugo zich in 2013 als zelfstandig adviseur op cultuurgebied. Zijn bedrijf CultuurFiguur heeft sindsdien opdrachten uitgevoerd voor o.a. de gemeente Goeree-Overflakkee, Kunstgebouw Zuid-Holland, Culturele Marktplaats Halderberge-Moerdijk, Stichting Groninger Kerken, Ministerie van Defensie, Bibliotheek VANNU, Nieuwe Veste Breda, Stichting Meer Muziek In De Klas en de Nationale Voorleeswedstrijd.”