Docenten Slagwerk

Richard Heijerman

Door mijn familie ben ik al vroeg met muziek in aanraking gekomen. Mijn vader draaide altijd Jazzplaten en mijn opa had twee wanden vol met klassieke LP’s. Als zesjarige ging ik bij een marching band. Toen ik een pick-up kreeg, deed ik niets anders dan meespelen met mijn plaatjes. Op mijn veertiende begon ik met klassiek pianoles.
Ik ben in 1988 op het conservatorium in Rotterdam begonnen met klassiek slagwerk. Daar heb ik mijn basis voor mijn techniek gelegd. In die tijd werd ik al geïnspireerd door Buddy Rich, Louis Bellson, Max Roach, Jack DeJohnette, Tony Williams en Levon Helm, de drummer van The Band. Toen in de jaren tachtig door Gadd, Weckl en Colaiuta contemporary drumming z'n intrede deed en Omar Hakim en Manu Katché hun stempel op de drumwereld drukte was ik overstag en heb ik de overstap naar het drumstel gemaakt. In 1992 ben ik naast het conservatorium ook lessen bij Hans Cleuver gaan volgen. In 1998 studeerde ik cum laude aan het Rotterdams conservatorium af. Na het bewandelen van het conservatorium begint pas het echte werk tot voltooiing van jezelf kunnen zijn als drummer.

In 2000 ben ik vaste drummer van Sjako! geworden. Met deze bezetting heb ik artiesten zoals Ricky Koole begeleid en CD’s opgenomen. Daarnaast heb ik veel projecten gedaan waaronder theaterproducties van Maarten van Roozendaal en Frans van Deursen, de Nederlandse productie van de Blues Brothers en de musical Hair. Met popprofessor Leo Blokhuis heb ik een theaterproductie over The Band gedaan. Daarnaast ben ik mij in Afrikaanse muziek gaan verdiepen, de bakermat van alle populaire muziek. Er zijn meerdere cursussen van mijn hand in de Slagwerkkrant verschenen, waaronder de cursus ‘Gelaagd Spelen’ die ik in samenwerking met Richard Moelker heb geschreven. Naar aanleiding van deze cursus hebben we samen een aantal clinics gegeven. Zo hebben we onder andere op het door de Slagwerkkrant georganiseerde Tromp Percussion Festival in Eindhoven gestaan. Sinds 1992 geef ik drumlessen bij Druminstituut Cleuver.

Ik geef het meeste les aan drummers met een beroepsmatige insteek: de semi-prof die naast het hebben van een reguliere baan bij een werkgever regelmatig optreedt met een band en de professionele drummer die net als ik zijn geld met muziek maken verdient.
Een goede les is mijns inziens een open wisselwerking tussen docent en student.
Bij het doceren ga ik uit van drie aspecten:
1) Techniek en Coordinatie;
2) Balans en Timing,;
3) Dynamiek en Vorm.
Vanuit deze drie aspecten heb ik verschillende methodes ontwikkeld. Deze methodes werken voor mijn studenten vaak als eye openers: Ze zien wat er nog meer mogelijk is op het instrument. Met deze nieuwe ideeën en uitdagingen en mijn feedback kunnen mijn studenten hun niveau naar een hoger plan tillen.