Docenten Slagwerk

Sander Berkvens

Vanaf zijn 8e levensjaar raakt Sander Berkvens (1971, Eindhoven) verknocht aan muziek, wat zich direct uit in een ontembare liefde voor drums en percussie... Een passie waarin hij zich op dat moment beter lijkt te kunnen uiten dan in de voor hem soms complexe buitenwereld.

Hij groeit op als een fanatieke autodidact die alle muziek probeert na te spelen die zijn pad kruist. In zijn tienerjaren wordt een korte module solfege en muziektheorie gevolgd en behaald, maar als blijkt dat bij de plaatselijke harmonie de eerste 2 jaar alleen op tafels wordt getrommeld, neemt hij het heft in eigen hand en start als 14-jarige, beïnvloed door de muzieksmaak van vrienden, een hardrockband die lokaal meteen hoge ogen gooit. Daarna volgen tal van bands, veelal rock, met wie hij door het hele land tourt langs vele podia & grote zalen en stadions (o.a. Noorderligt, Paradiso, Melkweg, Ahoy, Gelredome, Ijsselhallen, Groenoordhallen).

Ook speelt hij diverse albums in en is te zien in een flink aantal videoclips op zenders als MTV en TMF. Tot dan toe eigenlijk nog steeds als autodidact met hier en daar wat lestrajecten, waarvan de lesjaren bij klassiek slagwerker Rob Haertel ‘t meest invloedrijk waren. Rond 2005, als hij met de band Vertigo onder de vlag van ‘t (toenmalige) Borsato management ‘The Entertainment Group’ speelt, komt via dat management de kans voor hem om in te vallen bij ’n paar opkomende zeer talentvolle pop- & jazz-acts. Een openbaring voor hem waarin hij beseft dat hij in zoveel mogelijk stijlen wil kunnen spelen en hij besluit dan 100% voor de muziek te gaan. Dit zet hij direct om in actie: hij neemt contact op met zijn drumheld en ‘allround-geweldenaar’ Hans Eijkenaar en gaat op 35-jarige leeftijd een pittige conservatoriumstudie aan met Juan van Emmerloot als 2e hoofdvakdocent. Verder speelt hij binnen enkele dagen na dit besluit bij de ‘americana-stijl’ zanger Danny Vera, en gaat hij het entertainment-circuit in om zich zoveel mogelijk muziekstijlen eigen te maken, om zodoende naast lesgeven als broodmuzikant een nieuwe levensfase in te gaan.

Op 40-jarige leeftijd, in 2011, sluit hij zijn conservatoriumstudie met succes af. Inmiddels is hij dan helemaal in de ban van wereldmuziek met West-Afrikaanse percussie voorop. Hij volgt al jaren lessen van bekende djembémasters, en vindt inspiratie om deze ritmes tevens te transformeren naar de drums.

In lesvorm zoals bij ‘Het Muziekgebouw G.O.’ wil hij deze levenslessen uitdragen: de balans tussen ’t spelen vanuit je gevoel en de theorie, de passie overdragen, de emoties die ontstaan vanuit muziek maken en daarmee zo essentieel zijn voor ons als mens. Daar tegenover staat het kweken van technische bagage die je nodig hebt om te kunnen bereiken dat je kunt spelen wat je voelt en wilt uitdragen.