Muziekcarrousel

Het begin...

Vanaf eind september 2017 is het Muziekgebouw bij alle basisscholen op Goeree Overflakkee begonnen met een speciaal voor groep 4 ontwikkelde leerlijn muziek, genaamd “Muziekcarrousel”. Deze muzieklessen zijn zo opgebouwd dat naast de algemene muzikale vorming ook een grondige kennismaking met veel instrumenten een belangrijke plaats inneemt. In de loop van het schooljaar zullen de kinderen per klas ongeveer acht docenten in hun lokaal krijgen die hen, door middel van veel nieuw lesmateriaal, wegwijs  maken in de grondbeginselen van de muziek. Bovendien gaan de docenten de instrumenten die ze zelf bespelen  in de les laten horen. Landelijk gezien is het idee van een de Muziekcarrousel  een nieuwe benadering van muziekonderwijs op school. Zo zien de leerlingen binnen een leerlijn van 36 lessen dus veel verschillende muziekinstrumenten, en mogen ze er zelf ook aan proeven in elke laatste les van een blokje. Tijdens het eerste jaar werd per les een lied behandeld, waarbij leerlingen konden meespelen op verschillende instrumenten zoals boomwhackers, klokkenspel en kleine percussie-instrumenten. De liedjes hadden steeds een link met maatschappelijke thema’s. Een eindpresentatie werd in dit eerste jaar nog niet gegeven. Het idee ontstond om met een thema te gaan werken, daar de liedjes aan te koppelen en deze met een verhaal aan elkaar te verbinden. Het eerste thema werd ‘De wijde wereld in’

Muziekcarrousel seizoen 2020/2021

Programma 3: 'Jaargetijden & Milieu'


Liedjes

Muziekcarrousel Seizoen 2019/2020

Programma 2: ‘De avonturen van Fieke & Arjan op Goeree Overflakkee’

Vanwege de Coronacrisis is er dit schooljaar een abrupt einde gekomen aan de muzieklessen van de Muziekcarrousel. Alle docenten vonden dat heel erg jammer. Ze hebben vorig jaar namelijk ontzettend genoten van de afsluitende presentaties met alle leerlingen. Daarom wilden ze het muziekseizoen niet ongemerkt laten eindigen. De docenten hebben hard gewerkt om in dit bijzondere jaar een mooie digitale afsluiting te maken voor de leerlingen. Het is een interactieve presentatie geworden waarin alle liedjes die de leerlingen tijdens de Muziekcarrousel geleerd hebben voorbij komen. De kinderen kunnen genieten van de avonturen van Fieke en Arjan op Goeree Overflakkee.


Liedjes

Muziekcarrousel Seizoen 2018/2019

Programma 1: ‘De wijde wereld in’

Muziekgebouw GO presenteerde in 2018 i.s.m. de scholen van de stichtingen SOPOGO en Kindwijs en een aantal onafhankelijke basisscholen de feestelijke Eindpresentaties Muziekcarrousel ‘De wijde wereld in’.

In dit tweede  jaar  Muziekcarrousel werd, voor het eerst, het lesprogramma afgesloten met een reeks feestelijke eindpresentaties. Het thema van de muzieklessen was  ‘De wijde wereld in’. De kinderen maakten tijdens de lessen een muzikale reis rond de wereld, waarbij ze uit elk werelddeel aansprekende liedjes hadden geleerd. Dit alles kwam  samen in een sprankelende, unieke voorstelling die, op drie verschillende locaties, bij elkaar zes keer werd uitgevoerd. Deze planning maakte het mogelijk dat alle scholen konden deelnemen aan een presentatie op een locatie in de buurt.
Het aansprekende verhaal, over twee kinderen die de wijde wereld intrekken en daarbij allerlei muzikale avonturen beleven, werd geschreven door Ghislaine Voorrecht.De docenten uit de Muziekcarrousel vormen het combo. Zij hebben de voorstelling instrumentaal en vocaal begeleid. Hierbij wordt steeds een ander instrument in het zonnetje gezet. De kinderen zongen de liedjes die ze tijdens de muzieklessen geleerd hadden. Deze liedjes zitten verweven in de voorstelling. Het verhaal werd verteld door Nelleke de Wit en Simon Aantjes. De presentaties waren gratis toegankelijk voor geïnteresseerd publiek en vonden plaats in Ouddorp, Oude Tonge en Melissant.


Liedjes
Teaser digitale presentatie Muziekcarrousel 2020/2021

Teaser digitale presentatie Muziekcarrousel 2019/2020

Fragmenten uit programma Muziekcarrousel 2018

Presentatie "De wijde wereld in"


Docenten Muziekcarrousel

Janne den Blaauwen – viool (2017)
Amy Knobel – piano/trompet (2017-2018)
Ester van der Linden – zang (2017-2018)

Anno Appelo – slagwerk
Elly Bakker – blokfluit
Angelique de Boer – dwarsfluit
Lisette van den Broek – dwarsfluit
Heleen DeWitte – Viool
Nouschka Hagens – zang
Andre Leer – trompet
Edwin Matthee – trombone
Djuri den Tuinder – slagwerk/piano
Nelly van der Vegt – trompet/bugel
Ghislaine Voorrecht – harp

 

Verhaal

Ghislaine Voorrecht

Liedjes

Fieke Matthee 

Vertellers

Wim van Ham
Nelleke de Wit
Simon Aantjes 

Ontwikkelaar

Edwin Matthee